Omhelzing tijdens afscheid Jasja de Wit Fotografie Afscheidsfotografie

afscheidsfotografie: omdat Afscheid meer is dan tranen

Afscheidsreportages maken warmte zichtbaar en voelbaar

Je bereidt met veel liefde en zorg een uitvaart voor. Samen zoek je naar woorden en rituelen om afscheid te nemen op een manier die bij je dierbare past. En op de dag van de uitvaart wordt dat zichtbaar en voelbaar in een warm en persoonlijk samenzijn.

Maar de dag van het afscheid kan ook als een roes aan je voorbij gaan. Er ontgaan je dingen en je vergeet dingen; zélfs als je denkt dat je je deze dag voor altijd zult herinneren. Je bent echt niet de enige die dat overkomt. Dan is het waardevol als je met een uitvaartreportage toch nog terug kunt kijken. 

Vriendinnen steunen elkaar tijdens uitvaart
Een laatste groet

terugkijken als jij daar aan toe bent

Al een paar dagen na het afscheid ontvang je een Terugblik in Vogelvlucht van mij. Dat is een eerste selectie van de beelden in de vorm van een ‘diaserie’ op muziek. Zo kun je al snel -als je daar aan toe bent- terugkijken op het afscheid. Alleen of samen met anderen.

Uiterlijk drie weken na de uitvaart ontvang je de complete reportage. Daaruit kies je de foto’s die je terug wilt zien in het album. De opmaak en vormgeving van het album bepalen we in overleg. Het album kun je in alle rust doorbladeren en maakt het makkelijker om over het afscheid te praten en herinneringen op te halen. Zo geeft de liefde en warmte waarmee je het afscheid hebt voorbereid, troost en steun in de periode erna. Aan jou én de mensen met wie je je verhaal wilt delen.

Voor de uitvaart overleg ik met jullie of de uitvaartleider over het draaiboek van het afscheid. Ook vraag ik of er bijzonderheden zijn die je juist wel of niet vastgelegd wilt zien. Op de dag zelf kijk en luister ik zorgvuldig naar wat er gebeurt. Zo kan ik die kleine gebaren en bijzondere momenten vastleggen die zo waardevol zijn om je te herinneren.

Kleinzoon staat bij de kist van zijn oma en zijn vader legt zijn hand liefdevol op zijn krullenbos
Kleinzoon helpt bij het aandraaien van de schroeven op de kist

Tijdens de voorbereiding van de begrafenis van mijn vrouw kwam de suggestie om foto’s te maken. Op advies van de uitvaartverzorgster kwamen we bij Jasja terecht.

Jasja was tijdens de condoleance en de begrafenis zeer discreet en onopvallend aanwezig om alles vast te leggen. Bij de nabespreking hebben we een aantal foto’s geselecteerd waarvan Jasja een prachtig album heeft gemaakt.

Wij zijn erg blij met dit bijzonder sfeervolle album dat voor ons een bijdrage is het verdriet te verwerken. Jasja is erg betrokken en levert kwaliteit. Van harte aanbevolen.

Hans

Tarieven

 

Het is bij Jasja de Wit Fotografie mogelijk om reportages met en zonder album te laten maken.

Alleen een afscheidsreportage (fotografie)

Overweeg je om een afscheid vast laten leggen, maar weet je (nog) niet of je wel behoefte hebt aan een album? Laat dan in ieder geval een reportage maken. Dat kan al vanaf € 195,-. Het is altijd mogelijk om later alsnog een album te laten maken.

3 pakketten met albums

Omdat elk afscheid anders is, en daarmee ook de wensen voor reportages verschillen, heb ik drie pakketten samengesteld. De pakketten variëren met name in het aantal uren fotografie en de grootte en uitvoering van het bijbehorende album. Maar alle albums worden handgemaakt en zijn van hoge kwaliteit.

Offerte op maat
Passen jouw wensen niet bij de aangeboden opties? Het is altijd mogelijk om een offerte op maat te laten maken.

Elke reportage en elk pakket is inclusief:

  • mijn zorgvuldigheid, professionaliteit en integriteit
  • vooroverleg met de nabestaanden persoonlijk of met de uitvaartleider
  • professionele selectie en nabewerking van de beelden
  • een persoonlijke online galerij waaruit alle geselecteerde en nabewerkte beelden te downloaden zijn
  • een Terugblik in Vogelvlucht (een selectie uit de reportage met muziek)

    Bij de reportages is 40 kilometer aan reiskosten (vanaf 7207 KM) inbegrepen, daarboven reken ik € 0,45 per kilometer. Bij het pakket Uitgebreid zijn zelfs alle reiskosten inbegrepen (m.u.v. de kosten voor de overtocht naar de Waddeneilanden).

Diverse uitvaartverzekeringen dekken de kosten van een afscheidsreportage en het bijbehorende album. De polis biedt hierover vaak uitkomst. Anders vertelt je verzekeraar of je uitvaartleider je graag meer.

Meisje met een mooie tekening op het afscheid van haar oma
Kindertekening bij kist in rouwwagen

Het kiezen van een pakket
 

Voor het maken van een keuze uit de verschillende pakketten, kan het helpen om af te wegen wat je precies wilt laten fotograferen.

In de week voorafgaand aan het afscheid kun je bijvoorbeeld een wake of condoleance kunnen laten vastleggen. Je kunt er ook voor kiezen om het versieren van de kist met kinderen/kleinkinderen te laten fotograferen.

Op de dag van het afscheid zijn er veel verschillende momenten waardevol om vast te leggen. Daarbij kun je denken aan het samenzijn thuis of op de locatie van het opbaren, het sluiten van de kist of van de wade, het vertrek vanaf huis en natuurlijk de aankomst bij de afscheidslocatie. De afscheidsceremonie, -dienst of -viering maakt eigenlijk altijd deel uit van de reportage. Net als -bij een begrafenis- de gang naar het graf en de laatste groet. Ook wordt meestal -in meer of minder uitgebreide vorm- het samenzijn na het afscheid vastgelegd.

Ook na het eigenlijke afscheid zijn er nog momenten die vastgelegd kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om beelden te laten maken van verstrooiing van de as na een crematie.

Jasja heeft de foto’s met het grootste respect gemaakt en ik heb de afscheidsreportage als zeer waardevol ervaren. Door het verdriet gaat er toch veel langs je heen. Door later de foto’s rustig terug te kunnen kijken zie je mensen en reacties die je op die dag gewoon ontgaan zijn.

Judith en Erwin

Stoere mannenhand draagt kist met bloemen
Jongen neemt samen met zijn vader afscheid
Rouwstoet op natuurbegraafplaats De Hoevens
Rieten grafmand op loopkoets

 

De reportage gaf enorm veel troost. Kort na het afscheid en ook na langere tijd. Het fotoalbum is waardevol om mee te nemen naar mensen die iets van het afscheid willen zien. En het album is ook voor ons zelf troostend om terug te kunnen kijken op de moeilijke momenten.

Judith en Erwin

De foto’s op deze website zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst. Ik ben hen dankbaar dat ik zo mag laten zien hoe waardevol afscheidsreportages kunnen zijn.

Sta je herkenbaar op een van de foto’s en stel je dat niet op prijs? Laat mij dat weten, dan verwijder ik de foto.

Mini albums Jasja de Wit Fotografie
error: