Emotiekist: duurzame kist met een verhaal

In de Achterhoek worden bijzondere uitvaartproducten gemaakt. Eén daarvan is de Emotiekist. De Emotiekist is een duurzame kist met een verhaal. De man achter deze bijzondere kisten is Luuk Assinck. Hij heeft een missie: de dood betrekken bij het leven. Zijn Emotiekisten spelen daarbij een belangrijke rol. Ze dragen bij aan persoonlijk en duurzaam afscheid nemen.

Luuk Assinck de bedenker van de Emotiekist: een duurzame kist met een verhaal

Aan het denken gezet

Persoonlijke elementen bij afscheid nemen zijn enorm belangrijk. Als afscheidsfotograaf weet ik dat. Ze zijn belangrijk in de reportages die ik maak. Maar bij het belang van duurzaamheid stond ik tot voor kort eigenlijk niet echt stil. Dat veranderde toen ik kennis maakte met natuurbegraven. Op een natuurbegraafplaats begraaf je iemand niet alleen ín de natuur, maar ook in harmonie mét die natuur. Dat betekent onder andere dat je de overledene begraaft in natuurlijk afbreekbare materialen. Dus geen traditionele kist van spaanplaat met een satijnen (polyester) binnenvoering. Zowel bij begraven als cremeren hebben die een enorm negatieve impact op de natuur.

Duurzame opties

Als je om je heen kijkt, dan zijn er steeds meer mogelijkheden om voor duurzaam te kiezen bij een uitvaart. De binnenvoering van kisten is steeds vaker van katoen of linnen. Ook is er een ruime keus in duurzame kisten van massief hout. En daarnaast zijn er manden van riet of wilgentenen of kun je kiezen voor een katoenen wade in combinatie met baarplank. Het mooie is dat zo’n duurzame optie niet eens veel meer hoeft te kosten dan een kist van spaanplaat.

Een Emotiekist: duurzame kist met een verhaal

Achterhoekse kisten: duurzaam en regionaal

Als het gaat om duurzaamheid is het goed om naast de gebruikte materialen ook na te denken over de herkomst daarvan. Zo klinkt een rieten mand natuurlijk mooi, maar niet als deze moet worden gemaakt in Indonesië. In veel regio’s zijn al manden- en kistenmakers gevestigd die gebruik maken van lokaal geproduceerde materialen. Dat geldt ook voor de Achterhoek, de regio waarin ik zelf woon. En met één van deze Achterhoekse kistenmakers, Luuk Assinck, had ik een gesprek. Luuk is de drijvende kracht achter de Emotiekist: een duurzame kist met een verhaal.

Mooie ontmoeting

Ik ontmoet Luuk op een mooie herfstochtend en merk al snel dat hij vol verhalen zit. Terwijl Luuk die deelt, maak ik foto’s van een prachtige kist en baar die hij heeft meegebracht. En omdat ik graag details fotografeer, valt me direct op met hoeveel zorg, vakmanschap en oog voor detail Luuk werkt.

 

Sluiting van een Emotiekist met klos en touw
Een draagbaar van Emotiekist, afgewerkt met scheepskoord

Hovenier met passie voor natuurlijke uitvaarten

Tijdens het fotograferen vertelt Luuk dat hij sinds 2021 beheerder is op Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden. “Die rol past mij goed. Ik heb een achtergrond als hovenier en ik heb altijd al interesse gehad voor processen na de dood. Vanuit die interesse ben ik mij gaan verdiepen in de mogelijkheden om uitvaarten duurzamer te maken. Die kennis komt mij nu goed van pas.”

Missie: de dood betrekken bij het leven

Daarnaast vindt Luuk het belangrijk om de dood en alles daaromheen bespreekbaar te maken. “Dat is zo ontzettend belangrijk voor de persoon die komt te overlijden en voor diens naasten. En het mooiste is het wanneer dat gesprek al op gang komt voordat iemand komt te overlijden. Daar geef ik met Emotiekist invulling aan.”

Het ontstaan van Emotiekist

“Uitvaarten krijgen een steeds meer persoonlijke invulling.”, vervolgt Luuk. “Emoties worden verwerkt in een toepasselijke tekst en vormgeving van de rouwkaart. Je hoort ook steeds meer over bijzondere rituelen om persoonlijk afscheid te nemen. En juist daarom verbaasde het mij dat een kist vaak snel wordt uitgezocht. Mensen voelen tijdsdruk bij het uitzoeken van de kist en denken dan aan maatwerk. Ik miste het persoonlijke én duurzame aspect in dat proces en besloot om zelf kisten te gaan maken.”

Een Emotiekist van Douglashout met een berkentak als draaghandel

Een bijzondere vraag

Dat besluit kreeg letterlijk vorm toen Luuk benaderd werd door iemand die hem om hulp vroeg. “Die persoon zou komen te overlijden en wilde een kist laten maken van mooie planken die hij zelf had liggen. Of ik niet iemand wist die dat voor hem kon doen?”, vertelt Luuk. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken: die kist werd de eerste die ik maakte.”

Elke Emotiekist is uniek

In de kisten die Luuk maakt komen zijn liefde voor de natuur, duurzaamheid en persoonlijke uitvaarten samen. “Een Emotiekist is een duurzame kist met een verhaal. Elke kist die ik maak is uniek. Ook de enkele kist die ik op voorraad heb. Maar eigenlijk is er altijd wel tijd om een kist op bestelling te maken, óók als dat besluit pas wordt genomen als iemand al overleden is. Als het moet, dan werk ik aan een stuk door. Dan is een kist binnen een dag klaar.”

Vooraanzicht van een Emotiekist
De natuurlijke lijnen in het deksel van een Emotiekist

Levensverhalen

“Maar het is toch het meest bijzonder als mensen me bij leven al vragen om hun kist te maken. Ik ga dan bij ze langs om naar hun verhaal te luisteren. Dan komt er vanzelf een gevoel en een beeld in mij op van de kist die bij die persoon zou passen. Een kist die past bij de mens, zijn naasten én zijn omgeving; mooier kan het wat mij betreft niet.”

Duurzaam

Naast persoonlijk staat duurzaamheid bij Emotiekist centraal. “Zeker als een kist op een natuurbegraafplaats gebruikt gaat worden, dan zet ik hem met houten deuvels in elkaar. Zo komen er geen schroeven in de bodem terecht. Ik maak geen gebruik van nieuw hout en laat ook geen gezonde bomen kappen voor mijn kisten.” En ook de materialen die verder worden gebruikt haalt Luuk uit de regio. “Sinds kort kan ik gebruik maken van wol van schaapskudde De Belhamel. Die wol is voor de herder een restproduct, maar het is een prachtige aanvulling voor mijn kisten en baren. En de kussens in de kisten worden gevuld met kruidenrijk hooi van diverse weilanden uit de Achterhoek.”

Schaap uit schaapskudde De Belhamel
Schapenwol als vulling voor een baar van Emotiekist: duurzaam en met een verhaal
Een baar van Emotiekist in de herfstzon

Materialen van eigen erf

Als het even kan, dan gaat Luuk samen met de mensen op hun erf kijken of er materialen zijn die ze kunnen gebruiken voor het maken van een kist. “Zo was ik een poosje geleden bij mensen die bij de eerste kennismaking vertelden dat ze nog prachtige Douglas planken in de schuur hadden liggen. Op basis daarvan hebben we toen een kist ontworpen. En omdat berkenbomen een bijzondere betekenis voor hen hadden, hebben we ook berkentakken in het ontwerp verwerkt. Daarna is het thema van berkentakken nog verwerkt in schilderingen op het deksel. Daarvoor werk ik samen met een schilder die precies aanvoelt waar het bij een Emotiekist om draait.”

Berkentak als handvat aan Emotiekist

Of van hout uit de voorraad van Luuk

En als je nu -net als ik- in een gewoon rijtjeshuis woont? Zonder mooie bomen en materialen op je erf? “Ook dan kun je bij mij terecht.”, vertelt Luuk. “Ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar mooie materialen die ik kan gebruiken. Inmiddels heb ik een aardige voorraad beschikbaar.”

Rondje rijden na een storm

Luuk vervolgt: “In de omgeving van mijn woonplaats Winterswijk staan heel veel prachtige bomen in de natuur en op erven. Na een stevige storm rij ik vaak een rondje om te kijken of er nog bomen zijn omgewaaid. Kan ik ze gebruiken, dan geef ik er een goede prijs voor. De bomen laat ik zagen en drogen bij een lokale houtzagerij. De mensen zijn blij dat ze de bomen niet hoeven af te voeren en ik heb duurzaam materiaal voor mijn kisten. Dat geeft ons beiden een goed gevoel.”

Zelf -of samen met anderen- helpen mag

Als mensen dat willen, kunnen zij zelf met Luuk meewerken aan de kist. Dat kan bij hem in de werkplaats, maar ook bij de mensen thuis als zij daar plek voor hebben. En als ze dat willen dan kunnen zij daar familie, vrienden of kennissen bij betrekken. “Ik geef mensen daar graag de ruimte voor. Ik ontzorg hen door het proces te begeleiden en mijn vakkennis ter beschikking te stellen.”

Dierbare herinneringen

“Het proces van het ontwerpen en maken van een kist geeft aanleiding voor hele bijzondere gesprekken. En door ook echt samen een kist te maken ontstaat niet alleen een unieke kist, maar ook een dierbare herinnering voor de mensen die hem samen maakten.”, vertelt Luuk. “Hoe moeilijk op sommige momenten ook, emoties bespreken is een waardevol deel van afscheid nemen. Mooi dat ik daar met Emotiekist aan bij kan dragen.”

De Emotiekist op een graf op Natuurbegraafplaats Schapenmeer

Meer informatie over Emotiekist of over mijn werk

Op zoek naar meer informatie? Lees gerust verder.

error: