workshops

Wil je meer leren over fotografie, maar is zelfstudie echt niets voor jou?

Vind je luisteren en direct toepassen een fijne manier van leren?

Dan zijn mijn gemoedelijke, praktische workshops echt iets voor jou!

Ik vind het heerlijk om met mensen op pad te gaan en mijn passie voor fotografie te delen. Als deelnemers na een workshop vaker en met meer plezier fotograferen, dan is mijn missie geslaagd.

Ook dit jaar ga ik alleen met kleine groepen op pad. Want tijdens mijn workshops is persoonlijke aandacht belangrijk, net als een gemoedelijke sfeer. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je meer leert als je vragen kunt en durft te stellen. Ga je mee?

drie onderwerpen: compositie, diafragma en flowerpower

Compositie

Herken je dit?

Je bent op pad met je camera en je ziet een mooi detail, een mooi landschap of een mooi straatje. Geweldig! Je bent enthousiast en slaat lekker aan het fotograferen. Maar als je thuiskomt en naar je foto’s kijkt, zijn ze niet interessant. Niet voor jezelf, laat staan voor een ander. 

dit leer je in deze workshop

Om een interessante foto te maken, is het belangrijk dat het onderwerp duidelijk is. Een goede compositie helpt je daarbij. Na deze workshop weet je hoe je zo’n interessante compositie maakt. Je leert gebruik te maken van compositieregels. Dat zijn hulpmiddelen zoals vlakverdeling, lijnenspel, camera-standpunten en de invloed van achtergronden op je foto. Natuurlijk ga je ook oefenen en we bespreken de gemaakte foto’s samen na. Niet om je daarna strikt aan die ‘regels’ te houden. Spelen met compositieregels helpt om je foto’s spannender en dynamischer te maken. En om de aandacht van de kijker te vestigen op wat jíj hem wilt laten zien. Want daar gaat het uiteindelijk om! 

Voor wie? 

De workshop ‘Compositie’ is geschikt voor de beginnende en de al wat gevorderde fotograaf. Voorkennis over fotografie is niet nodig. Deelnemen kan met alle soorten camera’s.  

 

 

diafragma

Herken je dit? 

Je hebt een mooie fotocamera, maar hij komt maar niet van die automatische stand. Of je probeert hem wel zelf in te stellen, maar de theorie duizelt je. Toch wil je meer controle. Het liefst in overzichtelijke stappen.

Dit leer je in deze workshop

Bij een portret of detailfoto zorgt een wazige, zachte achtergrond voor rust en sfeer. Voor landschappen en overzichtsfoto’s is het mooier als alles scherp is; van de elementen op de voorgrond tot die verder naar achteren. Met je camera op de automatische stand heb je hier geen controle over. De camera beslist en dat is jammer. Want je camera ‘kijkt’ anders dan jijzelf. Door zelf het diafragma van je camera in te stellen, krijg je meer mogelijkheden om de foto te maken die jij in gedachten hebt. Een detailfoto met een zachte achtergrond maak je met een andere diafragma instelling dan een landschapsfoto waarop alles scherp moet zijn. 

Ik leer je in deze workshop hoe het diafragma van je camera werkt. En ook wat je nog meer kunt doen om het effect van die instelling te versterken. Je krijgt ruimte om te oefenen en we bespreken je gemaakte foto’s na. Zo krijg je meer controle en vergroot je je creative mogelijkheden als fotograaf.

VOOR WIE?

Je bent al wat vertrouwd met je camera, maar weet nog niet weten hoe je hem handmatig in kunnen stellen. Of je hebt al wel geleerd hoe je je camera handmatig in kunt stellen, maar je wilt meer leren over het instellen van het diafragma.

Meedoen aan deze workshop kan als je camera een automatische diafragmavoorkeuze stand heeft (zoals A op Nikon en Av op Canon) of als je weet hoe je je camera zelfstandig handmatig in kunt stellen (zoals met de M stand op Nikon en Canon).

 

flowerpower

Herken je dit?

Je wordt blij van bloemenvelden. Maar als je ervoor staat, weet je niet hoe je ze echt mooi kunt fotograferen. Eenmaal thuis zijn je foto’s toch niet wat je in gedachten had. Hoe maak je nu een mooie foto van zo’n bloemenzee? Of van een enkele bloem? Of je nu onze Hollandse bollenvelden wilt vastleggen of velden met zonnebloemen in Frankrijk, na deze workshop ben je er klaar voor!  

Dit leer je in deze workshop

De basis van van een mooie foto ligt in een sterke compositie. Daar besteden we deze workshop dus veel aandacht aan. En omdat kleur bij het fotograferen van bloemen belangrijk is, kijken we ook naar kleurenleer. Om de bloemen mooi te belichten laat ik je ook zien hoe je eenvoudig zelf een reflectiescherm kunt maken en hoe je dat in kunt zetten.  

Voor wie?

De workshop Flowerpower is geschikt voor de beginnende en de al wat gevorderde fotograaf. Voorkennis over fotografie is niet nodig. Deelnemen kan met alle soorten camera’s. 

 

DRIE LOCATIES: HANZESTAD ZUTPHEN, LANDGOED HACKFORT, KWEKERIJ IJSSELTULP

De historische binnenstad van Hanzestad Zutphen

Wandel door de middeleeuwse straatjes en sfeervolle hofjes van deze prachtige oude stad. Ontdek achter elke bocht weer iets nieuws om te fotograferen. Kies hier voor de workshops Compositie of Diafragma. Deze stad verveelt nooit!

Collage van foto's gemaakt in Zutphen

Kwekerij ijsseltulp (EMPE bij Zutphen)

Tulpen in de Achterhoek? Jazeker! De tulpen worden in kassen gekweekt, maar daarvoor zijn ook bollenvelden nodig. Die zijn uiteraard niet zo uitgestrekt als in de bollenstreek, maar er staan genoeg tulpen om de theorie uit de workshop in praktijk te brengen.

Belangrijk!
Ik bereid mijn workshops altijd goed voor. Maar wat ik niet in de hand heb is het moment waarop de tulpen bloeien. En dat is voor deze workshop natuurlijk wel erg belangrijk. Gelukkig heeft kweker Anton hier wel zicht op. Maar ook hij weet natuurlijk nu nog niet wanneer de tulpen in bloei staan. Dat hangt af van de temperatuur in het voorjaar. Pas kort voor de workshop kan Anton daarom een voorspelling doen. Het kan dus zijn dat we de datum van de workshop in overleg verplaatsen. Kun je op de alternatieve datum niet? Jammer, maar geen probleem. Dan mag je aanschuiven bij een van mijn andere workshops of je krijgt je geld terug.
 

 

  

OPZET VAN DE WORKSHOPS

Elke workshop begint met een uurtje theorie. Helder en praktijkgericht, in een gemoedelijke sfeer en op een rustige plek.
Daarna gaan we naar buiten met de camera’s. Zo kun je direct oefenen met wat je hebt geleerd. En doordat we de gemaakte foto’s samen nabespreken, krijg je gerichte feedback.

Dit mag je verwachten

  • heldere theorie
  • een handige hand-out met de kernpunten uit de theorie
  • praktische oefeningen om de theorie direct toe te passen
  • een locatie met meer dan voldoende onderwerpen om te fotograferen
  • gezamenlijke nabespreking van de foto’s
  • inspiratie en enthousiasme
  • gemoedelijke sfeer en persoonlijke aandacht (groep van 3-7 personen, in Empe maximaal 6)
  • een besloten Facebook-groep waarin je foto’s kunt delen, inspiratie en tips krijgt en vragen kunt stellen (als je dat wilt)

 

fijn om te weten 

 

Workshop Flowerpower in Empe:
Locatie: bedrijfskantine kwekerij IJsseltulp,
Duur 3 uur, van 9.30 u tot 12.30 u
Kosten: € 59,95 inclusief hand-out, koffie/thee bij de start en fris/sap bij de nabespreking en een bosje tulpen. 

Workshops Compositie en Diafragma op Hackfort:
Locatie: Brasserie de Keuken van Hackfort in Vorden
Duur 3 uur, van 9.30 u tot 12.30 u of van 13.30 u tot 16.30 u
Kosten: € 59,95, inclusief hand-out, koffie/thee bij de start en fris/sap bij de nabespreking. 

Workshops Compositie en Diafragma in Zutphen:
Locatie: Genietcafé in Zutphen
Duur: 3 1/2 uur, van 9,30 u – 13.00 u of van 13.30 u tot 17.00 u
Kosten: € 59,95, inclusief hand-out, koffie/thee bij de start en fris/sap bij de nabespreking. 

Op de workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Je leest ze hier.

 

Ik vond het een hele fijne workshop. Alles was goed voorbereid. Heel duidelijk uitgelegd op een rustige manier. Erg prettig. Een hele mooie locatie. Ook genoeg “materiaal” om de theorieles in praktijk te kunnen brengen. De opdrachten waren heel duidelijk, waardoor ze goed uit te voeren waren.

Cristel (over de workshop Diafragma)

Hackfort is prachtig, voldoende mogelijkheden om mooie en verschillende foto’s te maken. Duidelijke opdrachten. Ook leuk om bij de nabespreking de verschillen tussen de foto’s te zien en te horen hoe het misschien beter had gekund. Een aanrader als fotografie je hobby gaat worden of al is.

Annette (over de workshop Compositie)

error: