Fotografie workshops

Wil je meer leren over fotografie, maar is zelfstudie echts niets voor jou?

Vind je luisteren en direct toepassen een prettige manier van leren?

Dan zijn mijn gemoedelijke, praktische workshops echt iets voor jou!

Ik vind het heerlijk om met mensen op pad te gaan en mijn passie voor fotografie te delen. Als deelnemers na een workshop vaker en met meer plezier fotograferen, dan is mijn missie geslaagd.

Dit voorjaar staan er weer mooie workshops op het programma. Een fijne mix van locaties en thema’s: inspiratie genoeg!

Nieuw is de workshop ‘Flowerpower’ op kwekerij IJsseltulp in Empe. Wat gebleven is, zijn de kleine groepen. Want tijdens de workshops is persoonlijke aandacht belangrijk, net als een gemoedelijke sfeer. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je meer leert als je vragen kunt en durft te stellen. Ga je mee?

PROGRAMMA VOORJAAR 2019

In het voorjaar van 2019 kun je de workshops compositie en diafragma volgen. Dat kan tijdens Dwalen door Zutphen en Voorjaar op ’t HackfortVoor de workshop Flowerpower kom je naar kwekerij IJsseltulp in Empe.

Zo ziet het programma voor de eerste helft van 2019 er uit:

FLOWERPOWER
Zondagochtend 7 april, bloemenfotografie


VOORJAAR OP ’t HACKFORT

 • Vrijdagochtend 12 april, compositie

 • Zondagmiddag, 14 april, diafragma

 • Woensdagochtend 17 april, diafragma

 • Zondagochtend 28 april, compositie


DWALEN DOOR ZUTPHEN

 • Vrijdagochtend 28 juni, diafragma

 • Zondagmiddag 30 juni, compositie

Opzet van de workshops

Elke workshop begint met een uurtje theorie. Helder en gericht op de praktijk. In een gemoedelijke sfeer, en op een rustig plek. Daarna gaan we naar buiten met de camera’s. Zo kun je direct oefenen met wat je hebt geleerd. Doordat we de gemaakte foto’s gezamenlijk nabespreken, krijg je gerichte feedback.

Wat wil je leren en waar?

Ik heb voor de workshops dit seizoen drie onderwerpen uitgewerkt. En ik heb locaties gekozen waar je ook echt aan de slag kunt met de theorie. Met keus uit verschillende onderwerpen en locaties, volg je altijd een workshop die bij jou past!

Onderwerpen

Compositie
Maak je foto’s spannender en dynamischer met een goede compostie. Na deze workshop ken je de belangrijkste compositieregels. Natuurlijk niet om je daarna strikt aan die ‘regels’ te houden. Maar wel om de aandacht van de kijker te vestigen op het onderwerp van je foto. Hier lees je meer over de workshop compositie.

Diafragma
Deze workshop geeft jou meer controle over je camera en daarmee over je foto’s. Je haalt camera van de automatische stand. Niet volledig, maar je zet een belangrijke stap: beheersing van het diafragma. Want met meer controle over die instellingen, heb je invloed op de foto die je maakt. Een detailfoto met een zachte achtergrond maak je met een ander diafragma instelling dan een landschapsfoto waarop alles scherp moet zijn. Hoe dat werkt? Ik help je graag op weg. Hier lees je meer over de workshop diafragma.

Flowerpower: bloemenfotografie

Hou je ook zo van de bollenvelden in het voorjaar? Maar weet je niet hoe je ze mooi op de foto krijgt? In deze workshop leer je hoe je bloemen en bloemenvelden fotografeert. Daarbij komen compositie, licht en kleurenleer aan bod. Lees meer.

Locaties

Dwalen door Zutphen
Ik dwaal graag door mijn woonplaats Zutphen. Steeds weer ontdek ik nieuwe plekken om te fotograferen. Neem je camera mee door kronkelende middeleeuwse straatjes, langs monumentale panden en intieme hofjes. Aan onderwerpen geen gebrek. Kijk even rond in Zutphen.

Voorjaar op ’t Hackfort
Landgoed Hackfort ligt in Vorden. Het is een van mijn favoriete plekken om op pad te gaan met mijn camera; kleinschalig en in elk jaargetijde prachtig. Het bos, de moestuin, een boomgaard: onderwerpen genoeg om te fotograferen. Het bos staat in de eerste helft van april vol met bosanemonen. Die bloemenzee wordt opgevolgd door de kievitsbloemen langs de beek. En eind april sluiten de boshyacinten dit feestje af. Of de natuur zich aan dat schema houdt, zal moeten blijken. Maar ik geef je graag een en voorproefje van de inspiratie die je vind op ’t Hackfort.

Flowerpower op kwekerij IJsseltulp in Empe
Bollenvelden in de Achterhoek? Jazeker! Voor de workshop Flowerpower zijn we te gast op kwekerij IJsseltulp in Empe. De teelt van de bloemen vindt plaats in kassen. En daar horen ook bollenvelden bij. Niet zo uitgestrekt als op de bekende toeristische locaties natuurlijk. Maar om tulpen te fotograferen heb je ook geen eindeloze bollenvelden nodig. Op deze overzichtelijke locatie valt genoeg te leren en te fotograferen.

 

Dit mag je verwachten tijdens de workshops

 • heldere theorie
 • een handige hand-out met de kernpunten uit de theorie
 • praktische oefeningen om de theorie direct toe te passen
 • een locatie met meer dan voldoende onderwerpen om te fotograferen
 • gezamenlijke nabespreking van de foto’s
 • inspiratie en enthousiasme
 • gemoedelijke sfeer en persoonlijke aandacht (groep van 3-7 personen)
 • een besloten Facebook-groep waarin je foto’s kunt delen, inspiratie en tips krijgt en vragen kunt stellen (als je dat wilt)

 

Wat je verder nog moet weten

De ochtendworkshops beginnen om 9.30u ’s en de middagworkshops om 13.30u. De workshops in Empe en op Hackfort in Vorden duren 3 uur. In Zutphen nemen we wat meer tijd. Daar maken we een wandeling door de binnenstad. Daarom duren die workshops een half uur langer.

In Zutphen en op landgoed Hackfort starten en eindigen we de workshops in een gezellige horecagelegenheid. Op kwekerij IJsseltulp mogen we gebruik maken van de bedrijfskantine. Wat minder luxe, maar bij die workshop krijg je wel een heerlijke bos tulpen mee naar huis!

Alle workshops kosten € 55,- per persoon. Deze prijs is inclusief hand-out, koffie/thee bij de start en fris/sap bij de nabespreking.

Op de workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Je leest ze hier.

Hackfort is prachtig, voldoende mogelijkheden om mooie en verschillende foto’s te maken. Duidelijke opdrachten. Ook leuk om bij de nabespreking de verschillen tussen de foto’s te zien en te horen hoe het misschien beter had gekund. Een aanrader als fotografie je hobby gaat worden of al is.

Annette

Je hebt een heel heldere en prettige manier van ‘lesgeven’. De workshop had een duidelijke opbouw, zowel binnen als buiten. Er was ruime aandacht voor ieders persoonlijke voorkeuren. De route door Zutphen was heel afwisselend en inspirerend: overal weer iets nieuws om te fotograferen. Heel fijn om op deze manier meer te leren over fotografie en compositie.

Marianne