de Workshop Diafragma

Heb je een mooie fotocamera, maar staat hij nog op de automatische stand? Of probeer je hem wel zelf in te stellen, maar weet je niet wat je met wat al die instellingen kunt doen? Dan heb ik voor jou de workshop Diafragma. Want door zelf het diafragma van je camera in te stellen, krijg je meer mogelijkheden om de foto te maken die jij in gedachten hebt.

Dit leer je in deze workshop

Bij een portret of detailfoto zorgt een wazige, zachte achtergrond voor rust en sfeer. Voor landschappen en overzichtsfoto’s kan het mooier zijn als alles scherp is, van de elementen op de voorgrond tot die verder naar achteren. Met je camera op de automatische stand heb je hier geen controle over. De camera beslist en dat is jammer. Want je camera ‘kijkt’ anders dan jijzelf. Alle reden dus om je camera zelf in te stellen.

Maar hoe werkt dat dan? Hoeveel er scherp is op een foto wordt aangeduid met de term ‘scherptediepte’. Een foto met een wazige achtergrond heeft een kleine scherptediepte, een foto waarop veel scherp is heeft een grote scherptediepte. Hoe groot de scherptediepte op een foto is, wordt vooral bepaald door het diafragma van je camera. Alle reden dus om te leren hoe je het diafragma van je camera te beheerst. Maar je leert in deze workshop ook wat je nog meer kunt doen om de scherptediepte van je foto’s te beïnvloeden. Je krijgt ruimte om te oefenen en we bespreken je gemaakte foto’s na. Zo krijg je meer controle over scherptediepte en vergroot je je creative mogelijkheden als fotograaf.

Voor het detail van de Judaspenning was een rustige achtergrond fijn, voor de sfeer in het Franse landschap koos ik juist voor scherpte over de hele foto.

Zou jij weten hoe je voor deze foto’s je diafragma in moet stellen? Nee?

Ik help je graag!

Voor wie?

Meedoen aan de Diafragma-workshops kan alleen als je camera een automatische diafragmavoorkeuze stand heeft (zoals A op Nikon en Av op Canon). En natuurlijk ook als je al weet hoe je je camera zelfstandig handmatig in kunt stellen (zoals met de M stand op Nikon en Canon). Deze workshop is niet geschikt voor mobiele telefoons.

Waar kun je deze workshop volgen?

In het najaar van 2019 geef deze workshop op landgoed Hackfort in Vorden.

WAT JE VERDER NOG MOET WETEN

De workshops op Hackfort duren 3 uur. We starten en eindigen we de workshops in een gezellige horecagelegenheid. 

De workshops kosten € 55,- per persoon. Deze prijs is inclusief hand-out, koffie/thee bij de start en fris/sap bij de nabespreking.

Op de workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Je leest ze hier.

error: